Asbest afvoeren
Asbest afvoeren, mag dat?
Per gemeente / milieustraat is het verschillend hoe wordt omgegaan met het afvoeren van asbesthoudend materiaal. Vraag van te voren bij uw gemeente of milieustraat na wat de geldende regels zijn. De meeste milieustraten hanteren de volgende richtlijnen voor particulieren:
- Het betreft in totaal minder dan 35 m2 asbesthoudend materiaal per kadastraal perceel.
- Het materiaal is onbeschadigd en in z’n geheel te demonteren of los is (denk hierbij aan gehele golfplaten, vloertegels of niet gelijmde vloerbedekking of plantenbakken).
- Het materiaal moet dubbel, in stevig plasticfolie, worden verpakt. Het plastic moet doorzichtig en niet luchtdoorlatend zijn. Het pakket moet goed en luchtdicht zijn ingepakt en met stevige tape zijn gesloten. De beste methode is hiervoor de zwanenhals-methode. Het is aan te raden om scherpe randen extra af te plakken met voldoende tape. Bij de meeste milieustraten zijn speciale asbestzakken te verkrijgen. Pak het materiaal thuis meteen na verwijdering in, doe dit niet bij de milieustraat.
Bedrijven (uitgezonderd asbestsaneringsbedrijven) mogen geen asbest afvoeren. Zij dienen asbesthoudend materiaal altijd te laten verwijderen en afvoeren door een asbestsaneringsbedrijf na een uitgevoerde asbestinventarisatie.
Asbest dient verwijderd te worden door een gecertificeerd asbestsaneringsbedrijf als:
- Het meer dan 35 m2 asbesthoudend materiaal per kadastraal perceel betreft.
- Het materiaal beschadigd is.
- De materialen niet verpakt kunnen worden zonder deze te beschadigen. Ook het zelf lostrekken van asbestmateriaal is niet toegestaan. Het lostrekken van asbestmateriaal kan er voor zorgen dat er juist asbestvezels kunnen loskomen en in de luchtwegen terechtkomen.
- Het materiaal onderdeel is van of is toegepast in een bedrijfspand.
- Voordat het asbestsaneringsbedrijf aan de slag kan gaan moet er altijd eerst een onafhankelijke asbestinventarisatie uitgevoerd worden.
Het asbestsaneringsbedrijf is verplicht om op een verantwoorde wijze het asbest meteen af te voeren.
Asbest buiten gevonden
Wanneer er asbestverdacht materiaal is gedumpt op uw terrein of langs de weg kunt u het beste contact opnemen met de handhaving van de gemeente. Zij zullen de situatie komen opnemen en vervolgstappen treffen. Helaas wordt tot op heden vaak asbestverdacht materiaal illegaal gedumpt om niet de saneringskosten te hoeven betalen of een bouwstop te riskeren. Hierbij worden risico’s voor mens en milieu veroorzaakt. Wanneer iemand betrapt wordt op het illegaal deponeren van (asbesthoudend) afval kan iemand daarvoor beboet worden.
Asbestinventarisatie en sloopmelding
Wanneer de verwijdering moet worden uitgevoerd door een asbestsaneringsbedrijf moet altijd een asbestinventarisatie worden uitgevoerd. Fiberscan voert deze inventarisaties uit. Na de uitvoering van de asbestinventarisatie wordt een rapportage opgesteld. Deze rapportage is nodig om een sloopmelding bij de Omgevingsdienst in te dienen. Het indienen van de sloopmelding kan via het online Omgevingsloket. Na het ontvangen van een goedkeuring op de sloopmelding kan de asbestsanering uitgevoerd worden. Wanneer u twijfelt of het nodig is om een vergunning aan te vragen of melding te doen kunt u het ook nalezen op deze website van het Omgevingsloket. Uiteraard kan Fiberscan u hierin ook adviseren.
Fiberscan
Wanneer u zeker wilt weten of materiaal asbest bevat kunt u altijd contact opnemen met Fiberscan. Fiberscan is sinds 2002 gespecialiseerd in het uitvoeren van diverse asbestonderzoeken en kan u conform de geldende wetgeving adviseren. Fiberscan werkt nauw samen met diverse asbestsaneringsbedrijven die het asbest voor u kunnen verwijderen en het asbest op een verantwoorde wijze afvoeren. Bel of mail ons voor de mogelijkheden!