Close Menu

Wat is asbest?

 

Asbest is een verzamelnaam voor meerdere in de natuur voorkomende mineralen (silicaten). De mineralen zijn opgebouwd uit microscopisch kleine, naaldvormige vezels. De meest toegepaste soorten zijn chrysotiel en amosiet.

 

Het verbod op asbest

Asbest werd toegepast vanwege de volgende eigenschappen:
Bestand tegen zuren en logen, bestand tegen hoge temperaturen, sterk en flexibel, slijtvast, thermisch- elektrisch- en geluidsisolerend, goedkoop, gemakkelijk te winnen en eenvoudig te verwerken.

 

De gevaren van asbest

Asbestvezels kunnen worden ingeademd en vastlopen in de kleine luchtwegen en longblaasjes. De vezels blijven in de longen achter. De asbestvezels zijn dusdanig klein dat deze opgeruimd kunnen worden door macrofagen. Sommige vezels zijn echter net te groot en komen vast te zitten vanwege de naaldachtige structuur. Wanneer de vezels bijvoorbeeld in de ruimte tussen het longvlies en het borstvlies terecht zijn gekomen, blijven ze daar opgesloten zitten. Zo kunnen klachten van chronische ontstekingsreacties tot kwaadaardige woekeringen (neoplasie) ontstaan. De meeste ziekten openbaren zich pas tientallen jaren na de blootstelling aan asbest.

 

De eigenschappen van asbest

Asbest werd toegepast vanwege de volgende eigenschappen:
Bestand tegen zuren en logen, bestand tegen hoge temperaturen, sterk en flexibel, slijtvast, thermisch- elektrisch- en geluidsisolerend, goedkoop, gemakkelijk te winnen en eenvoudig te verwerken.

Vanwege de bovenstaande eigenschappen heeft asbest drie verschillende functies:

 • Isolerende functie:
  Asbest is zeer geschikt als isolatiemateriaal op leidingen, plafonds en muren in woningen en utiliteitsgebouwen, maar ook in procesinstallaties, verwarmingsketels en verwarmingsleidingen van o.a. schepen en treinen.
  Ook als brandwerend materiaal is asbest veelvuldig verwerkt in geperste plaat, zoals: dakbeschot, brandwerende platen, branddeuren, toneeldecors en huishoudelijke apparaten.
   
 • Afdichtings- of pakkingsfunctie:
  Asbest is als pakkingsmateriaal gebonden aan rubber of kunststof. Als (brandwerend) afdichtingsmateriaal is het vaak toegepast als koord, bijvoorbeeld: in rookgasafvoeren, leidingdoorvoeren, metselwerk, pijpisolatie, voegen en sponningen etc.
  Vanwege de versterkende functie wordt asbest ook gebruikt in kit en  vloer- en wandafwerking.
   
 • Constructieve of versterkende functie:
  De asbestvezels worden tijdens het productieproces toegevoegd voor versterking. Producten die op deze wijze asbest bevatten zijn: golfplaten, dakgoten, vensterbanken, vloerluiken, gevelbekleding, sporthalvloeren etc.