Close Menu

Hoe gevaarlijk is asbest?

Een vraag die wij vaak horen is ‘Hoe gevaarlijk is asbest voor de gezondheid?’ Dat is een terechte vraag, aangezien er rond asbest redelijk wat onduidelijkheid is. Veel mensen weten niet goed wat asbest is, wanneer het gevaarlijk is en hoe groot dit gevaar is. De wetgeving omtrent asbest is redelijk streng en dat is niet voor niks.

Gevaarlijk Asbest

Hoe ziet asbest eruit?

Het zou kunnen dat er in uw huis of pand asbest is verwerkt. Hoe herken je asbest? Dat is best lastig, asbest is namelijk een verzamelnaam en heeft dus geen duidelijke uiterlijke kenmerken. De vezels die asbest gevaarlijk maken zijn met het blote oog niet te zien en asbest heeft ook geen opvallende kleur of geur. In principe kan asbest geen kwaad tot het wordt beschadigd, dus pas wanneer u werkzaamheden wilt laten uitvoeren is het nodig om een asbestinventarisatie te laten uitvoeren. Ook door slijtage raakt de asbesttoepassing beschadigd of verweerd.

Wanneer is asbest gevaarlijk?

Zolang het verwerkte asbest onbeschadigd blijft, is er niets aan de hand. Wat asbest gevaarlijk maakt, zijn de minuscule vezels die vrijkomen wanneer asbesttoepassingen worden wordt gesloopt. Het zijn deze vezels die ziekten als longkanker of asbestose veroorzaakt. Vooral dit laatste, ook wel een ‘stoflong’ genoemd, komt voor als de persoon in kwestie grote hoeveelheden asbest heeft ingeademd. Om die reden moet een asbestinspectie voorafgaand bij het uitvoeren van werkzaamheden worden uitgevoerd
door een gecertificeerd bedrijf, zoals Fiberscan.  

Asbest ingeademd, wat nu?

Is er asbest aangetroffen en bent u bang dat u dit heeft ingeademd? In principe is dat alleen gevaarlijk wanneer u grote hoeveelheden asbestvezels heeft geïnhaleerd. Toch kan het geen kwaad om contact op te nemen met uw huisarts. Zeker wanneer u zorgwekkende symptomen als longklachten heeft, is het een goed idee om dit te laten onderzoeken.

Asbestinventarisatie door Fiberscan

Gaat u verbouwen aan een pand dat voor 1994 is gebouwd? Dan is de kans aanwezig dat er asbest in het gebouw is verwerkt. Laat voor u begint met de werkzaamheden eerst een asbestinventarisatie uitvoeren door Fiberscan. Neem direct contact met ons op en maak een afspraak.

Ja, Ik wil graag een asbest analyse