Close Menu

Eigenschappen van asbest

Asbest werd toegepast vanwege de volgende eigenschappen:
Bestand tegen zuren en logen, bestand tegen hoge temperaturen, sterk en flexibel, slijtvast, thermisch- elektrisch- en geluidsisolerend, goedkoop, gemakkelijk te winnen en eenvoudig te verwerken.


Vanwege de bovenstaande eigenschappen heeft asbest drie verschillende functies:

 • Isolerende functie:
  Asbest is zeer geschikt als isolatiemateriaal op leidingen, plafonds en muren in woningen en utiliteitsgebouwen, maar ook in procesinstallaties, verwarmingsketels en verwarmingsleidingen van o.a. schepen en treinen.
  Ook als brandwerend materiaal is asbest veelvuldig verwerkt in geperste plaat, zoals: dakbeschot, brandwerende platen, branddeuren, toneeldecors en huishoudelijke apparaten.
   
 • Afdichtings- of pakkingsfunctie:
  Asbest is als pakkingsmateriaal gebonden aan rubber of kunststof. Als (brandwerend) afdichtingsmateriaal is het vaak toegepast als koord, bijvoorbeeld: in rookgasafvoeren, leidingdoorvoeren, metselwerk, pijpisolatie, voegen en sponningen etc.
  Vanwege de versterkende functie wordt asbest ook gebruikt in kit en  vloer- en wandafwerking.
   
 • Constructieve of versterkende functie:
  De asbestvezels worden tijdens het productieproces toegevoegd voor versterking. Producten die op deze wijze asbest bevatten zijn: golfplaten, dakgoten, vensterbanken, vloerluiken, gevelbekleding, sporthalvloeren etc.